Margriet-Chrysanthemum leucanthemum; familie van: Gekroonde Ganzebloem- Chrysanthemum coronarium en Moederkruid : Chrysantemum parthenium (tegenwoordig onder Tanacetumsoorten) en de Chrysanthemum indicum (tuinchrysant).
In de kruidenlaan tegen het blauwe schuurtje: Margriet en een Vlinderstruik. Foto juli 2015 Ada Besselink.
Margriet: Bekende tuinplant meestal voor de sier aangeplant. Trekt veel bijen en vlinders. In het wild een algemene overblijvende soort, je kunt hem vinden langs wegen, dijken en in gras. De Margriet werd vroeger gebruikt als geneeskrachtig middel bij ademhalingsproblemen.
De gekroonde Ganzeboem: heeft een desinfecterende werking in de bodem waardoor hij vaak wordt aangeplant als cominatieteelt met tomaten tegen nematoden. De Gekroonde Ganzebloem werd in vroeger tijden als groente gegeten, de spinazie die wij kennen is er familie van. In Japan wordt het blad gebruikt in soepen, roerbakgerechten en tempura.
Beiden eetbaar; de eerste is vaste plant of als eenjarige en de tweede eenjarig. Vroeger beschouwd als magisch kruid tegen de heksen en door de heksen zelf als orakel bloem gebruikt.
De gele Ganzebloem – Chrysamthemum segetum komt uit het Middelandse Zeegebied en is hier verwildert als algemeen voorkomende soort op kalkarm zanderig bouwland.
Ze noemden al deze planten: Dios ofrya: Zeus-brouwsel.
Lauwersmeergebied 2012 Ada Besselink.
Bloeit van mrt. tot sept. Kleur is geel of wit-geel. Groeit in het wild langs wegen en dijken. De wortels van de plant worden in Spanje en Italië in de sla verwerkt.
Dan los hiervan heb je nog het Moederkruid wat ook een Chrysantemumsoort is: Chrysantemum parthenium en die tegenwoordig zich onder de Tanacetumsoorten schaart. Deze lijkt echt op een Kamille maar is het niet. Hij heeft het blad van een Chrysant en smaakt er ook naar. De geur is ietwat onaangenaam (voor meer onderscheid naar beneden scrollen). In natuur-wetenschappelijke tuinen zoals de onze is ie populair. Werd vroeger gebruikt bij koorts, koliek, spijsverterings problemen, baarmoeder en de laatste jaren aantoonbaar tegen migraine (preventief). Moederkruid is een vaste en winterharde plant uit de familie Astericeaceae net als de anderen hier besproken; heeft zich vanuit de balkan over Europa verspreidt.
Uitgebloeide plant nog steeds mooi.. sept ’15
Inhoudstoffen Moederkruid: inuline, pyrethrine, sesquiterpenen waarvan 85% parthenolide, hars, looistoffen, borneol, etherische olie (vooral alpha-pineen), kamfer.
Preventieve werking migraine interesse? klik hier URL: http://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-k-z/tanacetum-parthenium-moederkruid/
Namen:
Nederlands: Moederkruid, Chrysanth, dubbele Kamille, groot Meizoentje,Kalfsoog, Kamille, Mater (werd o.a. zo genoemd in het Cruydtboek van Dodoens), roomsche Kamille, Vuurwortel, tamme Komil. Duits: Mutterkraut, Matronenkraut, Muterkamille. Frans: Grande chamomille, Chrysanthemum matricaire, Malherbe, Matricaire.
Moederkruid, er staat een bordje bij, je kan hem niet missen! De echte Kamille is een Matricaria en staat ter hoogte van het blauwe schuurtje en is niet verwant aan het Moederkruid. Foto Ada Besselink eind juni 2015. Deze plant staat in 2 grote bossen ergens in de eerste deel vanaf de Berkenlaan maar is nu ik dit schrijf (half september) helaas uitgebloeid.
De Chrysant (siergewas) die tot dezelfde familie behoort uiteraard wordt tegenwoordig veelal gekweekt door bio-boeren en jong door bio-slamengsels verkocht, ik vond het erg lekker! Chrysantfamilie: Asteraceae. Uit Europa en Azie geïmporteerd. In China het symbool van geluk.
De gele chrysant vormt het keizerlijk zegel van Japan.Chrysanthemum indicum is de gewone meestal gele tuinchrysant.
Witte chrysanten-thee wordt in China gedronken om te relaxen, de gedroogde bloemen gaan in de doorzichtige theepot open. Alleen dat is al een openbaring. In Chinese restaurantas word dikwijls chrysantenthee geserveerd.
>Eet geen bloemen van de bloemist, of tuinwinkel: ze zijn vaak zwaar behandeld met schadelijke pesticiden!!!!!
De naam Chrysos betekend in het Grieks : goud. De meeste chysanthemum-soorten zijn goudgeel van kleur maar de Margriet is wit. Leucemanthemum betekend dan ook geel hart met witte bloemblaadjes eromheen of wit-ommanteld.
Foto hell’skitchenatfire Ada Besselink 2013. De witte lintbloemen van de Margriet smaken fris-zurig en de gele buisbloemetjes in het hart fris-zoet. Past dus bij fruit maar ook mooi op vis (niet meekoken).
Op de Top-foto bovenaan en onder staan drie bloemen ter taxonomie. Als je weet welke ze zijn mag je het zeggen (een Madelief, een Kamille en een Margrietbloem) De een te groot en de ander wat klein uitgevallen………….
Gelijkenissen; gelukkig alle drie eetbaar. 2013 Ada Besselink hellskitchenatfire.
De verschillen Kamille met Moederkruid.
Moederkruid:
De plant wordt ruim een halve meter hoog, en heeft rechtopstaande, wat harige stengels. De bladeren zijn veerdelig met grote gelobde slippen, en hebben een ietwat gelig groen kleur. De bloemetjes zijn ‘margrietvormig’, en hebben een hartje van gele buisbloempjes en een krans van witte lintbloempjes. Er komen ook gevuldbloemige varianten voor.
Het hele bloemhoofdje bestaat dus inderdaad uit een grote aantal kleine bloempjes. De bloemhoofdjes zijn anderhalf tot twee centimeter in doorsnede, ongeveer zo groot dus als een kamillebloempje. Het onderscheid tussen beide kruiden is echter niet moeilijk:
Kamille heeft veel fijner verdeeld blad, de lintbloempjes zijn meer naar beneden gericht, en de geur van kamille – die iedereen waarschijnlijk bekend is – is veel zoeter en ‘hooiachtiger’ dan de meer kamferachtige geur van moederkruid. Bovendien is het hartje van het bloemhoofdje bij Kamille conisch van vorm, en bij Moederkruid vlak. Als je hem doorsnijdt is de Kamille hol van binnen. Kamille wordt elders in de blog behandelt.
Dressing met duizendblad bloemen en kappertjes van de Oost Indische kers.